kvinnorörelser i turkiet.



till cattis som undrade hur man jobbar för att förbättra situationen för turkiska kvinnor.

anledningen till att turkiet är ett instressant land i mellanöstern att diskutera i dagsläget, är att de söker medlemskap i eu och att detta behandlas. för att få medlemskap i eu måste man uppfylla vissa västerländska kriterier - bland annat genusfrågor.


om vi ska gå in på kvinnorörelser i europa (främst sverige) i jämförelse med turkiet, arbetar dessa helt olika.

när kvinnorörelserna i sverige startade arbetade de alla mot samma mål: kvinnans rätt till förvärvsarbete - det vill säga betalt arbete på arbetsmarknaden. de arbetade även för att hemarbetet som kvinnorna utövar skulle klassas som ett "riktigt" arbete, även det. så småningom började man även arbeta för dagis och pappaledighet - allt för att kvinnan skulle kunna arbeta och vara mindre beroende av mannen, samtidigt som mannen skulle ta mer ansvar i hemmet. då är vi inne på sjuttio-talet i sverige.

hur ser kvinnorörelserna i turkiet ut?

jo, då är det såhär.
kvinnorörelserna i turkiet arbetar helt emot de svenska.
svenska kvinnorörelser kämpade länge för att få ut kvinnorna på arbetsmarknaden, medan de turkiska kvinnorörelserna nu kämpar för "kvinnans rätt till att stanna i hemmet". detta för att kvinnorna ska slippa antastning, kränkning och förnedring i den offentliga arenan (arbetsmarknaden till exempel).

det går ju att diskutera huruvida detta är en lösning på problemet och kvinnorförtrycket i turkiet, eller inte. som svensk tycker man ju att kvinnan ska ha rätt till att vistas i den offentliga arenan, utan risk att bli diskriminerad, kränkt eller våldtagen. frågan är ju om detta går att lösa i turkiet överhuvudtaget, och om det inte går kanske det bästa är att få kvinnan att stanna i hemmet (med vissa förmåner, förstås).

men i sådana fall uppstår ju nästa problem: medborgarna i turkiet har inte alls samma band till staten som vi har. de har ingen a-kassa eller socialbidrag. de är helt beroende av familjens ekonomi och vem och vilka som arbetar. detta leder till att kvinnan i hemmet blir som husmödrarna i den svenska historien; de utför obetalt arbete dygnet runt, innaför hemmets gränser.


så, cattis.
det är inte lätt att svara på.
jag ska forska mer i ämnet och återkomma.

kanske min b-uppsats?


Kommentarer
Postat av: Cattis

Bra jobbat, jag känner mig redan lite tillfreds med ditt svar. Eller iallafall med all bakrund du berättar, själva problemet är fortfarande kvar att lösa. Jag tror att lösningen på alla genusfrågor är att framförallt männen måste sänka sina löner och jobba mer aktivt för att kvinnorna ska få komma in på arbetsmarknader osv. Både i Sverige och Turkiet. I Turkiet vore det ju en start om de slutade våldta kvinnor som lämnar hemmet.


lämna ett avtryck här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback